Városi CSOK, az utolsó roham előtt…

Közeledik az év vége, vele együtt a mostani támogatási rendszer vége…

2023. december 31-ig lehet “városi” CSOK-ot, és hozzá kapcsolódó ÁFA visszaigénylést igényelni.

A falusi CSOK településen lévő CSOK igénylés, illetve az egyéb településen elérhető 5 milliós ÁFA visszaigénylés (nem generál kivitelezői építkezés esetén) várhatóan velünk marad 2024-ben is.

No, de mit kell csinálnunk, ha a mostani támogatási rendszerben szeretnénk kimaxolni a lehetőségeket.

Két opció lehetséges:

– építkezésre szeretnénk támogatásokat

– ingatlan vásárlásra szeretnénk állami támogatást

1. Építkezés esetén

A kérelem beadásához szükséges, hogy a telken határozattal bejegyzett tulajdonosok legyünk + a bank fogja kérni az ÉTDR-es terv feltöltés igazolását, illetve a feltöltés után 15 nap várakozási időt.

Így azt tudom javasolni, hogy legkésőbb november végéig célszerű a terveket feltölteni, így december közepéig be lehet adni a banki kérelmet.

Fontosnak tartom a november végi feltöltést, mivel gyakori hiba, hogy a terv feltöltésekor hiányzik egy-egy dokumentum, aminek a következménye, hogy nem fogadja el a hatóság. Ekkor újraindul az egész folyamat, a 15 napos várakozási idővel együtt.

Amennyiben még nem a végleges tervek készülnek el, úgy is van lehetőség a tervek feltöltésére… majd ha elkészülnek a tervek, akkor lehet tervmódosítást kezdeményezni.

2. Ingatlan vásárlás esetén

Ebben az esetben a bank akkor veszi át a kérelmet, ha van földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés. Fontos kiemelni, hogy a földhivatalok utolsó nyitvatartása 2023-ban december 22-e lesz… utána már csak januárban.

Tehát december 20-21-ig alá kell írni az adásvételi szerződést, hogy utána még az ügyvéd be tudja vinni a földhivatalba is.

Amennyiben új ingatlant vásárolsz, úgy nagyon fontos, hogy akkor is rendelkezésre kell állni a tervdokumentációnak, és az építési engedélynek/egyszerű bejelentésnek.

De az új évvel együtt jön egy új lehetőség is. A városi CSOK utódjaként emlegetett CSOK Plusz, ami egy 2024. január 1-től elérhető, 3%-os kamattámogatott hitel, amelynek összege a vállalt és a meglévő gyerekek számától függően változik: maximum 50 millió forint is lehet. E hitel igénybevételéhez legalább egy újabb gyermek vállalása szükséges. 

A futamidő minimum 10, maximum 25 év között mozog, a törlesztőrészlet 25 éves futamidő és 50 millió forint hitel esetén havi 237.500 forint. 

A hitel csak házaspárok számára érhető el, ahol a női fél legfeljebb 40 éves lehet. 

Az első két évben, tehát 2025. december 31-ig, a legalább 12 hetes várandós nők is igényelhetik a hitelt. 

A gyermekvállalás határideje a vállalt gyermekek számától függ: egy gyermek esetén 4 év, két gyermeknél 8 év, három gyermeknél 10 év a határidő.

CSOK plusz esetén az első évben csak kamatot kell fizetni, tőkét nem. Természetesen ez is csak egy opció, ha szeretnénk, akkor már az első hónaptól lehet kamatot és tőkét is törleszteni (ha csak kamatot fizetünk, akkor az 1 millió forintonként 2.500 forint havonta).

Az alábbi kedvezmények kapcsolódnak még a hitelhez:

–   1. gyermek érkezésekor, 1 évig törlesztési szüneteltetést igényelhetünk

–  2. gyermek születésekor, 10 millió forint hitelelengedéssel számolhatunk

–   3. gyermeknél, pedig újabb 10 millió forint hitelelengedést kérhetünk

Ezen a linken találsz további részleteket a CSOK Plusz-szal kapcsolatban.