A régi és az új felújítási támogatás

Az alábbiakban összehasonlítjuk a 3,5 millió forintos korszerűsítési pályázatot a korábbi 3 millió forintos felújítási támogatással. Ezek a különbségek segítenek megérteni az új korszerűsítési pályázat lehetőségeit és felkészülni a támogatás igénylésére.

1. Hitel igénylése

Új támogatási feltétel: A 3,5 millió forintos korszerűsítési pályázat esetén a támogatás csak hitel igénylésével érhető el. A hitel és a támogatás egyaránt az MFB Plusz pontokon keresztül igényelhető.

 

Kamat és költségek: A hitel kamatmentes, de az ingatlanra nem helyeznek jelzálogot.

 

Adósságvizsgálat: A hitel igénylésekor a bank ellenőrzi a KHR-t (Központi Hitelinformációs Rendszer), hogy nincs-e késedelmes tartozás vagy elengedett hitel.

 

Életkori korlát: Az adós nem lehet idősebb 75 évnél a hitel lejáratakor. Ha idősebb akkor fiatalabb adóstársat kell bevonni.


Korábbi pályázat: A hitel nem volt kötelező eleme a támogatásnak.

korszerűsítési pályázat

2. Folyósítási mód

Egyszerre folyósítás: Az új pályázatnál a hitelt és a támogatást egyszerre folyósítják. Lehetőség van szakaszos vagy egyösszegű folyósításra.


Korábbi pályázat: A 3 millió forintos felújítási támogatásnál a hitelt külön lehetett felvenni, majd a támogatást utólag kapták meg.

3. Előleg lehetősége

Új pályázat: A korszerűsítési pályázatnál lehetőség van a beruházás 75%-ának előlegként történő lehívására. Az előleget a kivitelező kapja, aki a regisztrált listáról választható.


Korábbi pályázat: A 3 millió forintos támogatásnál teljes utófinanszírozás volt, tehát a pályázónak előre kellett fizetnie, majd a munka befejezése után igényelhette vissza a támogatást.

korszerűsítési pályázat

4. Számlák típusa és költségmaximalizálás

Anyag és munkadíj számlák: Az új pályázatnál nincs előírva, hogy minden munkálathoz legyen külön anyag- és munkadíjszámla. Az egyes munkálatoknak van maximalizált költsége, de nincs meghatározva minimális anyag- vagy munkadíjarány.


Korábbi pályázat: A 3 millió forintos felújítási támogatásnál a számlák alapján számolták ki a támogatás mértékét, ami a számlák 50%-át jelentette.

5. Korszerűsítési Pályázati keretösszeg és határidő

Keretszabály: Az új korszerűsítési pályázat esetén a keretösszeg 108 milliárd forint, ami körülbelül 20 000 ingatlan felújítását teszi lehetővé. Ha a keret elfogy, a pályázatot lezárják.

 

Pályázati határidő: A pályázat beadási határideje 2025. december 31., de a keretösszeg elfogyhat hamarabb.


Korábbi pályázat: A 3 millió forintos felújítási támogatásnál nem volt keretösszeg, így a pályázatok beadási határideje nem volt ennyire szoros.

korszerűsítési pályázat

+1. Dinamikus támogatási összeg

Új támogatás: Az új pályázat esetén a támogatás és a hitel mértéke a háztartás jövedelmétől és a régiótól függően változhat. A maximális vissza nem térítendő támogatás 3,5 millió forint, de ez függ a költségvetéstől, a háztartás jövedelmétől és a lakhelytől.


Korábbi pályázat: A 3 millió forintos felújítási támogatás esetén a támogatás a számlák 50%-a volt, maximum 3 millió forint.

Korszerűsítési Pályázat Összefoglalás

A 3,5 millió forintos korszerűsítési pályázat jelentős különbségeket mutat a korábbi felújítási támogatáshoz képest. A hitel kötelező igénylése, a folyósítási mód és az előleg lehetősége mind az új pályázat egyedi jellemzői. A dinamikus támogatási összeg és a keretösszeg is befolyásolja a pályázat sikerét.

 

Ha nem szeretnél semmilyen információról lemaradni az új felújítási támogatással kapcsolatban, akkor itt kérheted az ingyenes hírlevelünket erről.