Csökkenő jegybanki alapkamat vs. növekvő banki hitelkamatok

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Csökkenő jegybanki alapkamat… növekvő banki hitelkamatok… most akkor ez hogy is van?

Többször írtam már róla, hogy a banki kamatokat nem a jegybanki alapkamat, hanem a bankközi kamatok (bankok egymás között hiteleznek), határozzák meg.

Ez az ún.: BIRS (Budapest Interest Rate Swap – Budapesti Kamatswap Ügyletek).

Még mielőtt teljes unalomba fullad a bejegyzés, nézzük a lényeget… hogy alakult ez a BIRS az elmúlt időszakban, és mire enged következtetni.

Míg január közepén 5,5% körül mozgott a kamatláb, a mai napokban emelkedett 7% körüli értékre. Csak halkan jegyzem meg, hogy most még jobb banki kamatok vannak, mint januárban voltak.

No, a bankok dönthetnek, hogy a bankközi piacra viszik a pénzüket, ahol kaphatnak 7% körüli kamatot (10 éves kamatperiódus esetén), vagy kihelyezik lakossági hitelként 6% körüli kamaton… ha mi lennénk a bank, nem sokáig gondolkodnánk, hogy melyik alternatívát válasszuk…

Mi arra számítunk – amennyiben nem lesz fordulat a piacon -, hogy májusban várható egy kis kamatemelés… hogy milyen mértékű lesz, és milyen kifutása lesz, azt egyelőre még nem tudjuk…

Amit tudunk tenni jelen esetben, amennyiben ingatlanvásárlás előtt állunk, vagy meglévő magas kamatozású hitelünk van, hogy kamatkedvezményt kérünk a banktól, amit jellemzően 15 -30 napig tartanak a bankok.

Tehát, ha most kapunk egy kedvező kamatot, ami 30 napra szól, és az érvényességi idő alatt kamatot emel a bank, akkor a korábban engedélyezett kamatot tudjuk még érvényesíteni. Csak zárójelesen – korábbi évek tapasztalatai alapján -, amennyiben lejár a kamatkedvezmény, és a banki kamatok emelkedtek, tudtunk hosszabbítást kérni a korábbi kedvező kamatra… szóval ha a következő 1-2 hónapon belül lakáshitel igénylést tervezel, akkor töltsd ki ezt az adatlapot, hogy díjmentesen tudjunk segíteni elérni a legjobb feltételeket.