Emelkedő hitelkamatok? Javaslat a legjobb barátnak

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék
Ha a legjobb barátom hitelfelvétel előtt állna, akkor tuti, hogy az alábbit javasolnám neki…
A kiinduló pont, hogy egy kicsit a feje tetejére állt a bankvilág… a tavalyi év első felétől nagy lendülettel csökkent az infláció, vele együtt a banki hitelkamatok is… és akkor idén február közepén elérkeztünk egy újabb fordulóponthoz, amikor is fel kell készülni az infláció erősödésére, illetve a kamatok várható emelkedésére… ami jó hír, hogy azért most egy kisebb emelkedés előtt állunk (mind az infláció, mind a hitelkamatok tekintetében).
Visszakanyarodva az első állításra, miszerint a barátomnak szeretnék segíteni – aki a közeljövőben szeretne hitelt felvenni -, akkor tuti azt javasolnám, hogy a mostani kamatokat próbálja meg minél hosszabb ideig rögzíteni…
1. Ha emelkednek a kamatok, akkor még most el tud csípni egy kedvezőbb megoldást.
2. Ha mégsem emelkednek a kamatok, vagy akár csökkennek, akkor pedig nem fog élni a rögzített kamat adta lehetőséggel.
Mennyi ideig lehet fixálni a kamatokat?
Bankonként nagyon eltérő megoldásokkal találkozunk.
Jellemzően 15-30 napig él a kamatkedvezményt, de…
Mindig van egy de, szerencsére most is.
Egyrészt ha lejár a kamatkedvezmény, akkor lehet hosszabbítást kérni, és egy hosszabbításnál jobb feltételekkel indulunk, mintha új igénylőként kérnénk kedvezőbb kamatot.
Másrészt van két bank, ahol hosszabb – 2 vagy akár 3 hónapig is – tudják fixálni ezt a kamatot…
Igaz, hogy a 3 hónapos rögzítésért – egyébként májustól nekik lesz a legjobb ajánlatuk – fizetni kell 51 ezer forintot, de ha folyósításra kerül az ügylet, akkor visszakapjuk… erre a díjra kvázi mint egy biztosításra kell tekinteni, amit optimális helyzetben akár vissza is kaphatunk.
Ha nem szeretnénk fizetni ezért a kiváló szolgáltatásért, akkor jó lehet 2 hónapos kamatfixálás is… reméljük, hogy sikerül ez idő alatt megtalálni az ingatlant és beadni a kérelmet.
És mivel a barátomról van szó, így javasolnám neki, hogy ezen ügyintézésekben is kérje a díjmentes segítségünket, amelyet ezen a linken tud megtenni.