Az új felújítási támogatás (nagy) kockázata(i)

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Bankmonitor lehozott egy cikket, hogy az új felújítási támogatásnál nagy a kockázat, hogy nem sikerül elérni a 30%-os energia hatékonyságot… és ez most sokaknál elég nagy para lett… ezzel kapcsolatban hoztam két gondolatot:

1. Nincs még leírt szabályozás, így nem tudjuk, hogy pontosan:

– minek kell megfelelni

– ki fogja ellenőrizni

– számolás pontos metodikáját

2. Én egy kicsit átforgatnám a probléma gyökerét, mert nem az a veszély, hogy nem csökken az energia fogyasztás, hanem ha nem tudjuk megcsinálni a vállalt munkálatokat…

Ez mondjuk elég nagy kockázat, bár bízom benne, hogy ennek a pályázatnak is lesz minimum 2 éves kifutása, mint a korábbinak.

Mi lehet a gond a felújításnál?

– alapanyag ár / munkadíj emelkedés

– kevésbé megbízható kivitelező

Ha ezekre fel tudunk készülni, akkor nem gondolom, hogy nagy gond lenne a pályázattal… persze ez akkor igaz, ha minden feltételnek megfelelünk.

Kicsit visszakanyarodva az elejére, hogy miért nem kockázat az energia igény csökkentése?

Ugye a munkálat elején kimegy az energetikus, és készít egy számítást.

Vele kell majd konzultálni, hogy ha bizonyos munkákat – meghatározott műszaki tartalommal – elkészítünk, akkor mennyi lesz az épület energia szükséglete… és ha az adott munkák elkészültek, akkor nincs meglepetés…

Mondjuk a kivitelezéssel kapcsolatos problémákra megoldást kell találni, de ezt majd akkor fogjuk, ha ismerjük a pályázati részleteket.

Ha szeretnél minden információt naprakészen az új felújítási támogatással kapcsolatban, akkor gyere az erre szakosodott FB csoportunkba.