Ha hitelfelvétel előtt állsz…

Valkó András

portfolio-blogger

Ez kicsit száraz lett, csak akkor olvasd el, ha hitelfelvétel előtt állsz… akkor viszont mindenképp javaslom…

Tegnap vált ismerté, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a lakáshitelek esetében 8,5%-os „önkéntes” THM plafon alkalmazását „várja el” a bankoktól az extraprofitadó csökkentése fejében.

Nézzük, hogy mit várhatunk ettől az intézkedéstől…

Az alacsonyabb hitelösszeg és/vagy alacsonyabb jövedelemi szint esetén érdemi kamatcsökkenés várható.

Magasabb jövedelmi szint esetén, már bőven lehetett eddig is 8,5%-os THM alatt hitelhez jutni.

Nagy kérdés, hogy a bankok, hogy fognak reagálni a kamatcsökkenés miatti kiesésre… van olyan forgatókönyv, amely szerint a magasabb jövedelmű ügyfeleknek az eddigieknél kisebb kamatkedvezményt tudnak adni, ezzel kompenzálva az extra kiesést.

Ennek ellentmondhat, a bankok között, az elmúlt másfél hónapban kialakult extrém kamatverseny, amellyel a csökkenő ügyfélszámot, szeretnék kompenzálni.

Ami a legvalószínűbb, hogy a legtöbb bank – az egyedi kamatkedvezmények terén mindenképp – áttér a dinamikus árazásra, amelyet akár heti szinten fognak változtatni. Így ha hitelfelvétel előtt állsz, akkor elengedhetetlen, hogy akár a beadás előtti napon is ellenőrizd a banki kamatszinteket.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az amerikai és a német piacon emelkedtek a kamatok, ami nagyban nehezíti (illetve megakadályozza), a magyar hitelkamatok csökkenését.

Összeségében elmondható, hogy mind a kamatplafon, mind a nemzetközi kamatemelkedés, azt valószínűsíti, hogy nincs érdemi tér további lakáshitel kamatcsökkentésre, főleg a nettó 600 ezer Ft feletti jövedelmi szint esetén… sőt kockázatok vannak azt illetően, hogy a kamatok emelkedhetnek némileg… akinél jó kamatajánlat van, érdemes mielőbb elfogadni!

És talán még nem olyan régi emlék az árstop, ahol láthattuk, hogy nem az a jó irány, ha külső szabályozói környezet beleavatkozik a piaci működésbe…

Természetesen további infókkal jövök, ha nem akarsz róla lemaradni, akkor ide kattintva tudsz értesítést kérni.