Petra S.: “Egy pénzügyi kérdésben van olyan, hogy nem az összeg a lényeg? Én csak azt mondom, hogy azt, hogy uzsorát kell fizetni valamire, nem lehet összehasonlítani azzal, hogy milyen nehéz bármennyit is összespórolni egy gyereknek, főleg egy akkora összeget, amivel ér is valamit.”

Egy pénzügyi döntés kapcsán nem az összeg a lényeg szerintem… mindjárt hozok egy-két példát, hogy pontosan lásd mire is gondolok.

A pénzügyi döntéseket nem tudjuk pusztán az összeg alapján meghozni, mivel

– hiába kapsz fix 20%-os kamatot, ha az infláció 40%

– nem éri meg lakáshitelt felvenni, ha a fizetés 10%-ért tudsz bérelni ingatlant, és az ingatlan árak nem emelkednek

– viszont megéri 20 millió hitelt felvenni ingatlan vásárlásra annak ellenére, hogy 40-et kell visszafizetni, mivel 20 év alatt az ingatlanárak 3szorosára emelkednek (eddigi tendencia alapján inkább 4szeresére)

A bejegyzés, amit írtam, és amire ezt a kérdést kaptam, az volt, hogy 20 éves távlaton kétszer annyit fizetünk vissza a hitelre, és kétszer annyi pénzt kapunk vissza a megtakarításunkra… ha 2 milliót teszel félre, akkor 4 milliót, ha 20 milliót takarítasz meg, akkor 40et lehet bezsebelni…

Barátság a pénzügyekkel - a boldog élet egyik alappillére

Az egyik legnagyobb probléma – a hosszú távú tervezés hiánya mellett -, hogy valaki azt mondja egy megtakarításra, hogy ez túl kevés, és ezért nem indítja el.

Ha valaki elkezd pénzt félretenni – bármekkora összeget (én 2011-ben havi 500 forinttal kezdtem… valljuk be, az akkor sem volt egy hatalmas összeg) -, akkor átértékelődik a pénzhez fűződő viszonya, és elkezd több pénz befolyni. Persze ez nem egyik-napról a másikra, de pár év alatt végbemegy ez a változás.

És most lehet, hogy ezt hülyeségnek tartod, viszont – ahogy fentebb is írtam – én ezen az úton végigmentem anno.

Munkásságom során szeretném, ha mindenki barátságot kötne a pénzügyekkel, hisz a boldog élet egyik alappillére.