Falusi CSOK különbözet, újraigénylés

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Sokatokat foglalkoztató kérdés, hogy a Falusi CSOK (302/2023-as kormányrendelet) különbözetet, illetve visszafizetés utáni újraigénylésre van-e lehetőség!

Első és legfontosabb, hogy a 3§ (3) bekezdése szerint „ a korábban folyósított és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.”

Magyarán, a falusi CSOK újra igényelhető és kérhetjük a különbözeti összeget is, amelynek a pontos szabályait szeretném 4+1 pontban összefoglalni:

1. ha a korábbi falusi CSOK-ot visszafizettük, akkor újraigényelhetjük, akár a 2024-től elérhető magasabb összeggel

2. ha nem fizetjük vissza a támogatást, akkor a különbözeti összeget újraigényelhetjük újabb lakáscélra, amelynek 3 feltétele van:

a. újabb felújítási/korszerűsítési munkálatra igényelhetjük csak a különbözeti részt

b. ha van olyan vállalt gyermek, aki még nem teljesült, akkor addig nem tudunk újraigényelni (max ha visszafizetjük a nem teljesült gyermek után járó CSOK részt)

c. a különbözeti összeg igénylésével meg kell várni, amíg a korábbi munkálatok befejeződnek (tehát nem lehet a korábbi munkálatok költségvetését megemelni és hozzáigényleni a különbözetet, illetve újabb munkálatokat sem lehet vállalni, amíg nincsenek meg az eredeti munkálatok befejezése)

3. arra is van lehetőség, hogy ha vettünk egy ingatlant falusi CSOK-kal, és úgy akarunk újabb falusi CSOK-os ingatlant venni, hogy nem adjuk el a korábbit, akkor is tudjuk kérni a különbözeti összeget, ahol újabb 2 kitételre kell figyelni

a. az újabb ingatlanban kell teljesíteni a bentlakási kötelezettséget

b. a régebbi ingatlanról a falusi CSOK-ot akkor tudjuk átvinni, ha az újabb CSOK-os ingatlan vásárlás után 1 éven belül eladjuk a korábbi CSOK-os ingatlanunkat (természetesen ha előbb adjuk el a régi ingatlant, akkor is át tudjuk vinni a falusi CSOK-ot)

4. a falusi CSOK mellé járó CSOK hitelt csak akkor tudjuk újra megigényelni, ha még nem igényeltünk CSOK hitelt, vagy a korábban igényelt CSOK hitelt visszafizettük kamattámogatással együtt

+1 ÁFA visszaigénylést továbbra is csak 1 alkalommal lehet igénybe venni… tehát ha valaki egyszer igényelte, akkor nem lehet újra igényelni. Akkor sem, ha visszafizetésre került a korábban igénybe vett összeg.