Ingatlanvásárlás előtt legyél Te is körültekintő

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Sajnos nagyon sok probléma van a régebbi (és kevésbé régebbi) családi házakkal… nagyon gyakran előkerül a téma, de ahogy nézem, nem lehet eleget írni róla.

Most elsősorban nem a hitelesek miatt vettem elő a témát, hanem a készpénzes vásárlók miatt… ugye aki hitelre veszi, ott hamar kiderül a gubanc.

Persze a bank nem az ügyfelek miatt aggódik, hogy jaj szegények ingatlanja nem rendezett a térképmásolaton, hanem a csak olyan ingatlanokat szeretne fedezetként elfogadni, ami rendben van a földhivatalnál is.

Viszont aki készpénzre veszi az ingatlant, Ők teljesen elsiklanak az ingatlan rendezettsége felett… pedig adásvételi szerződés előtt elég lenne lekérni a tulajdoni lap mellett egy térképmásolatot is (3.000,- Ft… ez talán még vállalható).

Egyébként jó eséllyel nem lesz gond az ingatlan rendezetlenségéből, azonban van két olyan sarkalatos pont, amikor ez mégis fordulhat:

1. ha az ingatlant szeretnénk eladni, akkor csökkenhet a mozgástér (eladási ár és/vagy eladási idő), mert jó eséllyel csak készpénzes vevők jöhetnek számításba

2. bármilyen vita alakul ki egy tájékozott szomszéddal, akkor Ő simán feljelenthet, és akár az illegálisan felépített épületrész bontását is elrendelhetik, ha oda épült a plusz felépítmény, ahova egyébként nem lehetett volna… ugye itt hiába a 10 éves “szabály”

Ingatlanvásárlás előtt legyél Te is körültekintő… természetesen erre, illetve minden banánhéjra felhívjuk a figyelmedet, ha itt kéred a díjmentes segítségünk a hitelügyintézésben.