3 zseniális ötlet fiatal pároknak

Az esküvő egy életre szóló emlék, de miért ne lenne egyben egy kezdet is a közös pénzügyi jövőtök építésében? Megmutatjuk azt a három módszert, amivel a friss házasok több millió forinthoz juthatnak az esküvőjük után. A boldogságot ugyan nem lehet pénzben mérni, de egy kis extra pénzügyi biztonság még sosem ártott. Ne hagyjátok ki cikkünket, ahol bemutatjuk azokat a trükköket, amik a nagy nap után is garantálják, hogy a mézeshetek a valódi életben is édesek maradjanak!

1. Első házasok adókedvezménye, ami 120 000 Ft-ot hozhat a konyhára

Az első házasok adókedvezménye igazán király lehetőség! Ha csak az egyikőtök mondta ki életében először a “igen”-t az oltárnál, már jár nektek is a kedvezmény.

A játékszabályok szerint a házasságkötés utáni hónaptól kezdődik a dolog, és két évig élvezhetitek a kedvezményt. 2022-től azonban van egy kis csavar: ha mindketten 25 év alattiak vagytok, a kedvezmény csak az egyikőtök 25. születésnapja után kezdődik, és onnantól számított két évig tarthat.

A kedvezmény havi 5.000 forintot jelent, ami két év alatt összesen 120.000 forintos megtakarítást eredményez. Ezt lebontva: havi 33.335 forint bruttó jövedelem után nem kell adót fizetnetek. A kedvezményt pedig ti döntitek el, hogy hogyan osztjátok meg egymás között. Ne felejtsétek el, hogy ez nem automatikus folyamat, tehát nektek kell jelezni, vagyis nyilatkozni, hogy szeretnétek élni ezzel a lehetőséggel! Ezt az szja-bevallás során tudjátok megtenni, akár visszamenőleg is, vagy az év közbeni munkáltatóhoz intézett adóelőleg-nyilatkozat során.

2. Egészségpénztár – amivel 167 000 Ft-ot spórolhattok

Egészségpénztárral gyakorlatilag okosan gyűjtögetünk a nagyobb egészségügyi kiadásokra, és a legjobb benne, hogy az állam is ad hozzá egy kis extra pénzt. Ha befizetsz, a személyi jövedelemadód 20%-át, maximum 150 ezer forintot visszakapod!

Minden évben zsebre teheted ezt a kedvezményt, csak az a lényeg, hogy fizess be pénzt a pénztári számládra abban az évben.

Most jön egy trükk! Az egészségpénztáradból fizethetheted a lakáshiteled is. Jelenleg havonta 34 800 forintot tehetsz “így félre”, ami nem hangzik soknak, de hidd el, hosszú távon megéri.

Ha havonta ennyit be is fizetsz, az évi 83 520 forint adóvisszatérítést jelent neked. Ha te és a párod közösen vettetek fel lakáshitelt, és mindkettőtöknek van pénztári számlája, és az előbbi trükköt mindketten bevetitek, akkor a visszatérítés összege akár a duplájára is nőhet!

Tehát együtt havonta 69 600 forintot spórolhattok meg, ami egy évben összesen 167 040 forint adókedvezményt jelent. Viszont nem mindegy, melyik egészségpénztárat választjátok, mert nem mindenhol engedik, hogy mindketten ugyanarra a hitelre fizessetek. Szóval ha ezt szeretnétek, válasszatok olyan pénztárt, ahol ez lehetséges!

3. Babaváró hitel, amivel most több, mint 2,23 millió Ft-ot kereshetsz*

A Babaváró hitel egyike azoknak az államilag támogatott konstrukcióknak, amelyek a gyermekvállalást és az otthonteremtést ösztönzik. 2019. július 1-től lehet hozzájutni, és ezzel most a legkedvezőbb szabadfelhasználású hitelt kaphatjátok kézhez, amihez ingatlanfedezet sem szükséges. Ráadásul nincs folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díj se.

A lényeg, hogy ti döntitek el, mire költitek: lakás, autó, korábbi hitel kiváltása, vagy akár befektetés is lehet a cél. 2023-ban legfeljebb 10 millió forintot kérhettek (2024-ben pedig 11 milliót), a visszafizetési időszak pedig 5-20 év között variálható. Viszont fontos, hogy itt házasnak, és a hölgynek 41 év alattinak kell lennie (2024-től ez 30 év lesz). Plusz, az egyikőtöknek legalább 3 éves tb-jogviszonya kell legyen.

Havonta kell visszafizetni, de ha csemete érkezik a családba, 3 évig “pihenhet” a törlesztés (mert Ti tapasztalatból mondjuk, úgysemugysem fogtok. 
Ráadásul minden kisbabával könnyebb lesz a visszafizetés. Az első gyerekkel kamatmentes lesz a hitel, a másodiknál az állam 30%-ot elenged, a harmadiknál meg mindent. De figyelj oda, mert a szüneteltetést külön kell kérni, illetve a csemetéket is be kell majd jelenteni a banknak.

Szóval, ha 5 éven belül gyerkőcöt terveztek, a Babaváró hitel a ti “párotok”. Az állam az első 5 évben kedvező kamattal segít. Ha megjön az első csemete akkor pedig, ahogy írtuk is a hitel kamatmentessé válik.

*amennyiben a babaváró hitelt nem használod fel, hanem veszel egy 2033/I Prémium Magyar Állampapírt, akkor a következő 2 évben ennyi hozamra számíthatsz.