Várjak még a jó kamatra?

Valkó András

portfolio-blogger

6,09%-os kamattal kapcsolatban – amely a piacon elérhető legjobb hitelkamat, 10 éves periódus esetén – két gyakori kérdést kapok:

  • meddig érhető el ez a kedvező feltétel?
  • miért gondolom, hogy ez jó az elmúlt évek tükrében?

Az első – a könnyebb – ugyanis most jött a hírlevél, hogy június 30-ig fogad be a bank kérelmet, ilyen kamat mellett.

A második kérdés, egy kicsit összetettebb. Ha ránézek az 1 évvel ezelőtti kamatokra, akkor még ez a kedvező kamat is soknak tűnik, nemhogy a piaci átlag, ami nagyjából 7%!

Viszont a felelősségteljes élet ismérve, hogy nem a múlton rágódunk, hanem megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak most… A banki kamatokat nagymértékben befolyásolja a 10 éves állampapír hozam, ami már több, mint 8% (tehát, ha a bank az államnak adna kölcsön, akkor 8%-ot keresne, így ez alatt nem éri meg hitelezni… talán ettől még nem mennek csődbe, legalább is reméljük)

Ezek az állampapír hozamok, az infláció miatt is folyamatosan emelkedő pályán vannak. És tudjuk, hogy az infláció mesterségesen alacsonyan tartják, ami nem fenntartható a végtelenségig. Így további pénzromlás esetén, tovább fognak emelkedni ezek a hozamok, így a kamatok is.

Természetesen lesz majd csökkenés is, de kérdés, hogy mikor és milyen kamatszintről kezdenek a kamatok csökkenni.

Ha 5 éves kamatperiódusú, vagy éven belül változó a hiteled, akkor élethelyzettől függően, kötelező kiváltani (igaz utóbbi esetben meg lett hosszabbítva a kamatstop, amiről jövök egy hosszabb írással, de még emésztenem kell, hogy szalonképes legyek).

Amennyiben – alapos megfontolás után – hitelfelvételt tervezel, ezt jó szívvel ajánlom.

(tehát csak azért, mert jó a kamat, nem javaslom a hitelfelvételt)

További részletekért és díjmentes segítségért, kérlek töltsd ki az előszűrőt, vagy írj egy e-mailt az andras@hitelesandras.hu-ra.