Választások tükrében a legfontosabb a “hiteles” teendők!

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Véget ért a 2022-es választás, ahol a regnáló kormánynak sikerült 4 évre meghosszabbítani a mandátumát. Itt az elején szeretném leszögezni, hogy a kommentek között nem szeretnék semmilyen politikai tartalmú (mocskos/ hajrá Fidesz és társait) hozzászólásokat olvasni és törölgetni. Első és legfontosabb dolog, hogy az egyén életminőségére nincs befolyással, hogy melyik párt van hatalmon (viszont társadalmilag annál nagyobb a felelőssége). Másodsorban a magyar politikai erő egy csepp a nagy tengerben, tehát a világgazdaság egyben van, akkor itthon is minden happy, ha borús az idő, akkor itt is szomorkás a hangulat. Most jelenleg egy gazdasági tornádó készül kitörni világ viszonylatban, így mindenkitől körültekintést kérek (MNB elnökének minap volt egy érdekes nyilatkozata, ahol azt mondta, hogy most nagyon fontos, hogy megtakarítsunk – erről jövök hamarosan egy újabb írással).

Semmi sem fekete és fehér. Tehát lehet örülni, hogy a kormány lehetőséghez mérten próbálja fenntartani a családtámogatásokat, de ki tudja, hogy ezzel tényleg használnak-e az embereknek, illetve a gazdaságnak? (a születésszám nem tud érdemben nőni, a gazdasági hatásaira nincs tanulmány?!)

Lehet szomorkodni, hogy az elszállt árak mellett képtelenség ingatlant venni, de biztos, hogy hiányzik egy zsák hitel? Teljesen mindegy, hogy milyen szelek fújnak, a lényeg, hogy pozitív attitűddel alkalmazkodjunk az éppen aktuális helyzethez. Ha folyton elégedetlenkedünk és a kormánytól várjuk, hogy megmentsen – mindegy, hogy melyik – akkor a lehető legrosszabb úton vagyunk.
Én korábban is vallottam, hogy kiemelten fontos a megtakarítás, ez most sincs másképp, sőt… (Aki hitelfelvétel előtt kikérte a véleményemet, a futamidőben is minél hosszabb futamidőt javasoltam, hogy minél kevesebb legyen a törlesztő. Előtörleszteni mindig lehet.) Akik hitelfelvétel előtt állnak, nekik azt javaslom, hogy ne annyi törlesztőt vállaljanak, amit most még éppen ki tudnak fizetni. Hiába fix a törlesztő, a következő időszakban meg fog nőni a megélhetési költség. Én most még erőteljesebben javaslom a hosszabb futamidőt!

Akinek meglévő hitele van, fontos lenne megnézni a kamatperidóust, illetve hogy mikor van a következő kamatforduló. Akinek 1 éves, vagy annál rövidebb kamatperiódusa van, azoknak “kötelező” fixálni a törlesztőt (amennyiben nem áll rendelkezésre a teljes hitelösszeg vagy nem tervezi az ingatlan eladást a közeljövőben). Nagyjából 2015-től indultak az 5 éves kamatperiódusú hitelek. Ezeknek már volt egy kamatfordulójuk, ahol nem volt gond – sok esetben csökkent a kamat – viszont, amik idén fordulnak, ott már jelentős kamatemelésre lehet számítani. Ezeket a hiteleket is célszerű rögzíteni, vagy ami még jobb kiváltani egy fix kamatozású hitelre.

Joggal mondhatod, hogy minek ez az ön promozás. Erre én most azt mondom, hogy a Te érdeked, hogy megtedd. Én örülök, ha kéritek a segítségünket, de ha Te magad szeretnél utána járni és elintézni, akkor hajrá, csak csináld!

Illetve megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani… kormánypártól független nekünk kell, felelősséget vállalnunk a döntéseink miatt. Nem lehet – illetve nincs értelme – a kormányt vádolni az előttünk álló nehéz helyzet miatt. Ha van olyan barátod, akinek van hitel, vagy tervez hitelt felvenni, akkor oszd meg vele is ezeket a gondolatokat.

(Ezt csak tényleg zárójelben: nem kell mindenkinek erőn felül új házban lakni. Tudom, hogy sokan albérletben laknak, viszont az albérlet és az új ház között van több lépcsőfok). Amennyiben bizalmat szavazol nekünk és szeretnéd kérni a díjmentes segítségünket, legyen szó új hiteligénylésről, vagy hitelkiváltásról, úgy kérlek töltsd ki az előszűrőt, vagy írj egy e-mailt az andras@hitelesandras.hu-ra.