Pénzügyi tudatosság 1.0 – Költségvetés

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Többen hiányoltátok a konkrét akciótervet, hogy mit lehet csinálni ebben a helyzetben (mondjuk írtam, hogy legyünk felkészültek új dolgok tanulására és legyen megtakarításunk). Írok egy részletesebb, 5+1 pontból álló listát, hogy én milyen lépéseket teszek a családom anyagi biztonságáért.

Első és legfontosabb lépésként érdemes egy családi költségvetést csinálni. Amit nem mérünk, azt nem tudjuk az irányításunk alatt tartani. Ami nincs az irányításunk alatt az extra stresszt okoz. Ha írunk költségvetést, akkor tudni fogjuk, hogy mennyi a saját inflációnk. Ekkor nem csak sodródunk az árral, hanem tudjuk, hogy mennyivel kell növelni a bevételeinket, ha legalább azonos életvitelt szeretnénk fenntartani. Mindennek megy fel az ára, de bosszankodáson kívül nem sokat teszünk. A költségvetést segít szembe nézni a helyzettel (bármilyen problémát szeretnénk megoldani, ez az első lépés). Ahol nincsenek vezetve a pontos kiadások, ott érzésre dönt az ember, hogy mi az ami belefér és mi nem. Egy példa, hogy ez miért rossz irány: még világmegváltó utamat jártam hogy majd én segítek mindenkinek rendbe tenni a pénzügyeit, amikor egy családfő egy korábbi 10.000 forintos megtakarításról fájó szívvel beszélt, hogy mennyire leterheli a családi költségvetést. A beszélgetés a hitelre volt kihegyezve, ahol az lett a konklúzió, hogy havi 130-140ezer forint simán belefér… (ez volt az egyik olyan pont, amikor elengedtem a világmegváltó ambícióm és áttértem a hitelekre).

Tanácsomra sokan belevágtak a költségvetés készítésbe, de kevesen vezették legalább 6 hónapig, amikor is kezd kirajzolódni a kiadásaink szokás mintája. Egy-két tippet megosztok, amivel lehet növelni a kezdeti lelkesedés utáni időszakot:

– határozd el, ha belevágsz, akkor 30 napig csinálod
– mindennap foglalkozz vele (ne várj össze több napi kiadást és hogy majd egyszerre beírod)
– ez nem feladat, hanem egy lehetőség, hogy jobban átlásd a pénzügyi helyzeted

A költségvetést tudjuk vezetni egy kockás papíron, de lehet több applikáció közül is választani.
Én a fontosabb dolgokat, a mai napig szeretem papíron vezetni, ám a felgyorsult világunkban lehet, hogy az app hatékonyabb lesz (ekkor a vásárlás utána egyből be tudjuk írni, így estére nem marad plusz feladat). Ha szeretnétek kipróbálni, akkor ezt az aplikációt javaslom.

(ami most nekünk indulásnak kell, azok a funkciók díjmentesek – jah, és nem kapok jutalékot, biztos van még egy csomó jó app).

Ki az, aki vezet, vagy vezetett már költségvetést?