Nincs nagyobb kockázat, mint ülni és várni, hogy elszegényedjen az ember

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Minap a portfólión megjelent egy Bankmonitoros írás, miszerint fix kamatozású jelzáloghitelből érdemes lehet állampapírt venni, így befektetett tőke nélkül lehet biztos nyereséget elérni. Ezzel kapcsolatban többen is kerestetek, illetve kérdeztétek, hogy miért nem írok róla. Most leírom a véleményem!

Röviden: szerintem egy tök jó lehetőség!
Hosszabban: a felnőtt lakosság többségének van egy negatív pénzügyi modellje, ami miatt egy nagyon szűk körnek tudom csak jó szívvel ajánlani.

Mire épül ez a negatív pénzügyi gondolkodás?
Az elmúlt 20-30 év történéseiben kell keresni a választ. A rendszerváltás után nagyon sokan vettek fel hitelt, ahol boldog-boldogtalannak is adóstársa volt. Ezek hitele jó része bebukott, vele együtt a “vétlen” család is. Majd jött a deviza hitelezés virágkora.

Ezekből a történésekből az emberek többsége azt szűrte le, hogy a hitel egy rossz dolog. Csak sajnos nem ez az igazság. Ha nem lenne hitel, akkor közel sem élnénk ilyen életszínvonalon, ahogy most tesszük. Szóval az okosan felvett és használt hitel, előre viszi az ember életét, de egy meggondolatlan hitel nyomorba tud dönteni egy egész családot.

A másik alapfelvetés – amiben sok igazság van – hogy hitelből nem fektetünk be. Megint csak a svájci frankos időszakhoz kell visszakanyarodni. Azidőtájt, is sokan fektettek be hitelből. Ott csak egy aprócska különbség volt! Rövid távon extrém kockázatos eszközöket – konkrétan részvényeket – sikerült vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy a hitelben is milyen kockázatok voltak…

Most teljesen más helyzet van. Egyrészt senki nem hirdeti – mint anno a fenti devizás esetnél – hogy pikk-pakk mindenki hamar gazdag lesz. 27 hónapra vetítve, nagyjából 1,4 millió forint nyereséggel lehet kalkulálni, 10 millió forintonként.

Ugye ez 1 évi bevásárlásra sem elég, attól független azért jó pénzt, mert nincs befektetett tőke, csak ingatlan fedezetre van szükség…. magyarán talált pénz. Azt is tudom, hogy sokan félnek az állampapírtól. Sokak által elismert – volt jegybankelnök – Surányi György szerint: “államcsődről beszélni ma felelőtlenség Magyarországon”. Másrészt, egy adott ország, a saját devizájában korlátlanul fizetőképes. Tehát ha üres az államkassza, akkor tudnak pénzt “nyomtatni”, amiből tudják fizetni a korábbi adósságokat is. Az más kérdés, hogy ezzel tovább erősítik az inflációt, de aki felül erre a vonatra, nekik inflációkövető állampapírjuk lesz. Én érdemi kockázatot nem látok, pontosabban szerintem nincs nagyobb kockázat, mint ülni és várni, hogy elszegényedjen az ember (tehát valamit lépni kell, ha nem ezt, akkor másik irányba, de lépni kell!)

Ezzel az írással nem volt szándékom senki pénzügyi modelljét felülírni, inkább csak rávilágítani szeretnék, hogy milyen egyéb nézőpontok léteznek, a saját gondolatvilágunkon kívül. Ahogy fentebb írtam, ha valaki ezeket nem érti meg 100%-osan, akkor semmiképp sem javaslom ezt a megoldást. Semmi szükség arra, hogy a pénz utáni hajsza miatt valaki beleugorjon, utána meg ne tudjon nyugodtan aludni.

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, várom a hozzászólásokat! Ha pedig úgy döntesz, hogy szeretnél részletes számításokat, akkor kérlek írj az andras@hitelesandras.hu e-mail címre.