Most kell ingatlant venni?

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Csökkenek-e a lakásárak? Tovább emelkednek-e a hitel kamatok?

Amíg hónapról-hónapra nő az infláció, addig kétségünk se legyen, hogy a kamatokat tovább emelik.

A lakásárakkal kicsit más a helyzet. Az MNB várakozása szerint 16%-os lesz az inflációs csúcs. Ilyen mértékű pénzromlás mellett nagyon furcsa lenne egy jelentős ingatlan áresés… persze bármi lehet, de 15-20%-osnál nagyobb esésre nem sok pénzzel fogadnék. (igaz, hogy az ingatlanok túlárazottak – az MNB szerint is – de ha nem csökkenek vagy minimálisan csökken az árak, akkor az infláció korrigálja az árakat, tehát reálértéken csökken az értékük).

Had mutassam be egy példán keresztül, a fenti két tényező egymáshoz képest hogy alakul.
Egy 30 milliós hitel esetén, ha az ingatlan ár csökken 3%-kal és a kamat emelkedik 1%-kal, akkor ugyanott vagyunk, mint most (a hitelre teljes visszafizetett összeget alapul véve). Az inflációs várakozások miatt, a kamatok előreláthatólag még 5%-kal fognak emelkedni az év végéig. A fenti példánál maradva ezt, ezt egy 15%-os ingatlan árcsökkenés kompenzálja. Amennyiben ennél kisebb mértékben csökkenek az árak, akkor rosszul járunk a várakozással.

Persze lehet úgy gondolkodni, hogy magas kamattal megvesszük az olcsóbb ingatlant, és majd a hitelt kiváltjuk, de ehhez kellenek az olcsóbb ingatlanok és kedvezőbb kamatok (nyilván ez nem egy idősíkban tud megvalósulni… mondjuk, ha meg lesznek olcsóbb kamatok, akkor a mostani hiteleket is ki lehet váltani, kedvezőbb kamatozásúra.

Tehát, aki hitelből szeretne ingatlant vásárolni, nem biztos, hogy most jön majd a Kánaán, mert nagy árcsökkenés lesz a piacon.

Lehet, hogy lesz jobb időszak a vásárlásra, de a dolgok mostani helyzete szerint nem biztos… Sajnos 2016 óta hallgatom, hogy most nem jó beszállni, ezért, meg azért… Az már biztos, hogy 2016-os állapot nem jön vissza, de az is lehet, hogy a mostani körülménynél már csak rosszabb lesz a helyzet.

Ha úgy döntesz, hogy most nem vágsz bele, akkor is vállalni kell a felelősséget és nem szabad mást hibáztatni, amiért rosszabb lesz a helyzet. Amit kifejezetten fontos tisztázni mindenkinek, hogy mennyire betonbiztos a bevételeink, mennyire piacképes a tudásunk?

A mai napon még elérhető 6,4%-os kamat, 10 éves kamatperiódus esetére! Ha úgy döntesz, hogy belevágsz és megtisztelsz a bizalmaddal és kéred a díjmentes segítségünket, úgy kérlek töltsd ki az előszűrőt, vagy írj egy e-mailt, az andras@hitelesandras.hu-ra.