Mindenki felelős a saját pénzügyeiért, így meg kell tanulni felelős döntést hozni!

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Az élet minden területén hozunk hibás döntéseket. A munkahelyen, otthon, de még akkor is, ha a hobbinkat csináljuk.

Miért gondolod azt, hogy nem fogsz rossz pénzügyi döntést hozni?

Ne várd azt, hogy majd jön valaki és megmondja a tutit. Mert, aki megmondja a tutit, Ő is csak ember, és Ő is hibázni fog. Illetve még az sem kizárt, hogy a saját pecsenyéjét sütögeti.

Sajnos (vagy nem sajnos, mindenki döntse el) olyan világot élünk, hogy amihez hozzáfogunk mindenhez érteni kell egy kicsit. És nem azért, hogy másnak osszuk az észt, hanem hogy el tudjuk dönteni, hogy ki az aki ért hozzá.

A kiemelten fontos kérdésekben – szerintem ilyen a pénzügy is – muszáj az alapokat elsajátítani, hogy felelős döntést tudjunk hozni. Nem varhatunk mindent egy pénzügyi tanácsadó nyakába… pontosabban bárkit lehet hibáztatni, de attól nem lesz jobb, sőt azzal tovább vágjuk magunk alatt a fát.

Miért?

Mert ha mást hibáztatunk, akkor nem vállalunk felelősséget a döntéseinkért, nem vállalunk felelősséget az életünkért. Véleményem szerint a jó döntések egyik legbiztosabb alapja, hogy felelősséget vállalunk. Elfogadjuk, hogy csak mi vagyunk felelősek az életünkért.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek rossz elképzeléseink. Nekem a legtöbb üzleti döntésem rossz, vagy közepesen rossz volt. Szerencsére volt pár jó is, így túléltem az első éveket. Mivel az elmúlt időszakban nagyon sok döntést hoztam – amiből sokat tanultam – így most könnyebben hozok jó elhatározásokat.

Ez nem azt jelenti, hogy minden választásom jó… én azt gondolom, olyan nincs, hogy mindig jó döntéseket hozunk.

Sokszor meg kell tanulni elfogadni az elég jót is.

Otthonteremtésnél is sokakat kínoz a kérdés, hogy mikor érdemes belevágni. Mikor vegyük meg az első családi fészket? Mikor lépjünk a következő lépcsőfokra?

Ezekre a kérdésekre nincs biztos válasz, utólag fog majd kirajzolódni. Ez sokakat megbénít, ami nyilván nem segít.

Illetve azt is tudom, hogy korábban sokan hoztak rossz döntést – svájci frankos hitel – ami szintén csak utólag körvonalazódott ki.

Ettől független, ha elkezdünk tudatosan figyelni a hétköznapi pénzügyeinkre, elkezdünk figyelni a kisebb dolgokra, akkor a nagyobb döntést is könnyebben meghozzuk.

Milyen apró döntésre gondolok?

Meg kell nézni, hogy hol folyik el a pénz!

Egy szükségtelen előfizetés, egy drága bankszámla, ki nem használt állami támogatás, egy túlfizetett biztosítás… a sort lehet folytatni.

Tudom, hogy ezek nem olyan összegek, amik földhöz vágják az embert és a hétköznapok sodrásában, nincs idő kis dolgokkal foglalkozni, de ahogy fentebb is írtam, csak sok döntés által tudunk idővel jó döntéseket hozni.

Ne az életünket meghatározóan befolyásoló dolgok döntésével akarjunk pallérozódni.

A fent említett dolgokat mindenki egyedül is végig tudja nézni, illetve szükség esetén tud lépni. Ha szeretnéd, hogy valaki fogja a kezed, akkor keress egy embert, aki pénzügyileg előrébb jár, mint Te és Ő is fog tudni segíteni.

Természetesen mi is tudunk segíteni. Szívesen elmondjuk a véleményünket, de a döntést akkor is Neked kell meghozni!