Megéri-e most lakást venni?

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Ha albérletben laksz és azon gondolkodsz, hogy megéri-e most lakást venni, akkor mindenképp szentelj pár percet erre a bejegyzésre.

Nagyon sokan vannak hasonló helyzetben, mi sem bizonyítja ezt, hogy nap, mint nap kapok hasonló kérdéseket, mint amit példaként hoztam most.

3 fontos dolgot kell megérteni ahhoz, hogy meg tudd hozni a jó döntést:

1. Az árak rohamosan emelkedtek az elmúlt időszakban és várhatóan ez így lesz a továbbiakban is (főleg, amíg nem lesz Euro… ez most kb még fényévekre van). Mire gondolok?

Indulásnak a fizetések emelkedésére, ami reményt adhat, hogy egyre többet tudsz félretenni…. de sajnos a fizetés mellett emelkednek az ingatlan árak, és vele együtt az bérleti díjak is.

Ha az ingatlan árak nagyobb mértékben emelkednek, mint a fizetésed, akkor napról-napra távolabb leszel a célodtól.

2. A fenti pont miatt nincs sok értelme azon bosszankodni, hogy a hitelre kétszer annyit kell visszafizetni 20-25 év alatt, mint az igényelt összeg. Egyrészt nem a mostani bérből kell kifizetni a törlesztőt – hanem az emelt fizetésből – másrészt jó eséllyel 10-15 év múlva az albérlet díja is minimum kétszerese lesz a mostaninak (a hitel pedig fix, illetve kedvezőbb kamat mellett még is tudjuk váltani majd).

3. Amennyiben úgy gondolod, hogy új világ jön és nem lesz infláció, nem lesz áremelkedés, akkor borul az előző 2 pont, és akkor teljesen jó most albérletben…..

Hogy melyik forgatókönyve a reális, azt senki nem tudja megmondani, én azt gondolom, hogy nem most fog megdőlni az elmúlt 50 év forgatókönyve.

(persze varázsgömböm nekem sincs)

—————————————————————————————————————

Az mellékelt megkeresésre az alábbi választ írtam:

Első és legfontosabb, hogy én elfogult vagyok a témába, anyagilag is (hisz a hitelezésből is élek), illetve érzelmileg is.

A lényeg, hogy egy nagyon fontos dologgal nem számoltál.

Ha 8 év alatt össze tudsz szedni 40 millió forintot – albérletezés mellett, akkor hiteltörlesztés mellett is fog – így a hitelt ki tudod fizetni kb 5-7 év alatt, így a kamatokat is csak 5-7 évig kell fizetni.

Írok egy példát.

Ha felveszel 40 milliót 20 évre, 7% kamatra, akkor a törlesztő cca 285ezer lesz.

6 év alatt befizetsz 20,5 milliót.

Ekkor a fennálló tartozás 35,6 millió forint lesz.

Így az összegyűjtött pénzből tudsz végtörleszteni, így a hitelre összesen 56,1 millió fizettél ki.

És akkor még nem számoltam azzal, hogy ha nem a 6. év végén törlesztesz be, hanem fél évente, vagy ha a 6. év végén szeretnél, akkor pedig a havi félrerakott pénz kamatozik, ami tovább csökkenti a negatív kamathatást.

Illetve egy szubjektív véleményt is engedj meg.

Az elmúlt 30-35 évben az ingatlan árak 10 évente mindig duplázódtak – pedig volt nagy válság is – szerintem ez most sem lesz másként.