Közeledik az év vége, vele együtt a mostani támogatási rendszer vége…

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Közeledik az év vége, vele együtt a mostani támogatási rendszer vége…

2023 december 31-ig lehet “városi” CSOK-ot és hozzá kapcsolódó ÁFA visszaigénylést igényelni.

A falusi CSOK településen lévő CSOK igénylés, illetve az egyéb településen elérhető 5 milliós ÁFA visszaigénylés (nem generál kivitelezői építkezés esetén) várhatóan velünk marad 2024-ben is.

No, de mit kell csinálnunk, ha a mostani támogatási rendszerben szeretnénk kimaxolni a lehetőségeket.

Két opció lehetséges:

– építkezésre szeretnénk támogatásokat

– ingatlan vásárlásra szeretnénk állami támogatást

1. Építkezés esetén

A kérelem beadásához szükséges, hogy a teleken határozattal bejegyzett tulajdonosok legyünk + a bank fogja kérni az ÉTDR-es terv feltöltés igazolását, illetve a felöltés után 15 nap várakozás időt.

Így azt tudom javasolni, hogy legkésőbb november végig célszerű a terveket feltölteni, így december közepéig be lehet adni a banki kérelmet.

Fontosnak tartom a november végi feltöltést, mivel gyakori hiba, hogy a terv feltöltéskor hiányzik egy-egy dokumentum, aminek a következménye, hogy nem fogadják el a hatóság. Ekkor újra indul az egész folyamat, a 15 napos várakozási idővel együtt.

Amennyiben még nem a végleges tervek készülnek el, úgy is van lehetőség a tervek feltöltésére… majd ha elkészülnek a tervek, akkor lehet terv módosítást kezdeményezni.

2. Ingatlan vásárlás esetén

Ebben az esetben a bank, akkor veszi át a kérelmet, ha van földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés. Fontos kiemelni, hogy a földhivatalok utolsó nyitvatartása 2023-ben, december 22 lesz… utána már csak januárban.

Tehát december 20-21-ig alá kell írni az adásvételi szerződést, hogy utána még az ügyvéd be tudja vinni a földhivatalba is.

Amennyiben új ingatlant vásárolsz, úgy nagyon fontos, hogy akkor is rendelkezésre kell állni a tervdokumentációnak és az építési engedélynek/egyszerű bejelentésnek.

Ha hitelre is szükség van az új Otthon teremtéshez akkor keress bizalommal díjmentesen tudunk segíteni, amit most megfejelünk 3 ajándék kuponnal is:

1. ingyenes jelzáloghitel elengedés konzultáció

2. ingyenes CSOK utóélet konzultáció (ház eladás, válás, stb esetén)

3. lakáshitel törlesztése után igényelhető adókedvezmény igénylése… gyermekvállalás nélkül…

Katt ide, és egy kötetlen beszélgetés keretében sok hasznos információval leszel gazdagabb…