Így korszerűsítsd a házad 2024-ben

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Sokan várunk az új felújítási támogatásra. Egyelőre a falusi CSOK-ot tudjuk felhasználni, mint vissza nem térítendő támogatást, de amíg várunk az újabb támogatásra, addig nézzük meg, hogy mit tudnak csinálni azok a családok, akik korábban igényelték már a Falusi CSOK-ot, hogy tudják megigényelni a 2024-től megemelt összeg különbözetét.

6+1 pontban összefoglaltam a részleteket (ha érdekelt vagy, akkor olvasd végig, mert van egy kis reménysugár).

1. ha valaki igényelt falusi CSOK-ot, akkor most jogosult a különbözeti összegre

2. a különbözet kiszámolása, jelenlegi jogosultsági összeg – korábban igényelt támogatás = felvehető különbözet

3. ha valaki felvette korábban az 5+5 milliót, akkor az 10 milliós falusi CSOK igénylésnek számít (nincs külön szerződés a korszerűsítésre és külön a vásárlásra, hanem egy falusi CSOK szerződés van, ami 10 millióról szól)

4. korszerűsítésre 7,5 millió összeg jár most

5. 7,5 millió – 10 millió = -2,5 millió forint… nincs különbözet

6. a jogszabály sem írja, hogy ha valaki a korszerűsítést igényli, akkor csak a korábbi korszerűsítést igényelheti (a bejegyzés alján bemásolom az ide vágó részt)

+1. a héten az MBH tartott oktatást a partnereknek és ott elhangzott – 3-szori visszakérdezés után is – hogy náluk tud működni a különbözeti összeg, ha valaki felvette az 5+5 millió forintot….

Én azt gondolom – amit az OTP-bank is egyértelműen állít – hogy a lenti jogszabályrész egyértelműen kimondja, hogy ha valaki felvett 10 millió falusi CSOK-ot, és most jogosult 7,5 millióra, akkor nincs különbözeti összeg!

És majdnem biztos vagyok benne, hogy az MBH-nál is lesz álláspont módosítás… de amíg ez nincs meg, addig lehet próbálkozni… sok sikert!

——————————————————————

3. § (3) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a korábban folyósított és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

#falusiCSOK#különbözet