Hogy függ össze Forrest Gump és a pénzügyeink?

Valkó András

portfolio-blogger

Hogy függ össze Forrest Gump és a pénzügyeink?

Pár napja volt egy figyelemfelkeltésnek szánt bejegyzésem, amire érkezett két érdekes komment… most nem az számít, hogy ki írta, mert biztos vagyok benne, hogy többen is hasonlóan vélekedtek, így muszáj egy kicsit részletesebben írnom róla…

Szóval az életben vannak opcionális és kötelező dolgok, és a kettőt nem célszerű összekeverni.

A pénzügyeket sajnos az utóbbiba kell(ene) sorolni, de a legtöbben opcióként tekintek rá. Ekkor adja magát a kérdés, hogy miért?

Véleményem szerint ahhoz, hogy teljes életet éljünk, szükség van a pénzre… és ezzel nem azt mondom, hogy csak arra van szükség, mert több összetevős a dolog… ezeket a témákat nem nyitnám meg, én a pénzügyi részben tudok irányt mutatni, pontosabban fogalmazva, megosztani a tapasztalataimat.

Kiváló az autós példa… 1 gyakorlati óra után nem javaslom senkinek, hogy egyedül vezessen… ahogy azt sem javaslom, hogy 1 óra beszélgetés után valaki pénzügyi döntést hozzon…

Az elsőre van szabály, hogy mit kell teljesíteni, a másodikra nincs. Ha most belegondolsz, hogy ha az autóvezetésre sem lenne szabály, akkor mernél vezetni 1 óra után?

Bevallom, én nem. Viszont én 1 óra utánajárással sem hoznék meg pénzügyi döntést… illetve mit gondolsz, milyen törvényt kellene hozni, hogy valaki felelősen vegye fel a támogatásokat/hiteleket?

X óra kötelező pénzügyi képzés?

Mondjuk ahogy elnézem, ahhoz is képzést tartanék, hogy valaki megkaphassa a fizetését…

Sajnos ez két okból sem lehetséges:

1. a közfelháborodás nem engedi… és ez nem fér bele a populista demokráciába

2. a hatalomnak sem feltétlen érdeke…

DE, azért mert nincs ilyen szabály, attól még az ember dönthet úgy, hogy Ő tanult lesz a témában.

Tudom, hogy ez baromi nehéz dolog, meg egy csomó kifogás van:

– nehéz, nem értem

– nincs időm

– társadalmilag nem elfogadott

– szülői minta

– stb…

Kifogás az rengeteg van… tudom, én is végigjártam ezeket. Átlagos dolgozó családba születtem, ahol nem kaptam túl jó mintát a pénzzel kapcsolatban… szóval volt/van min dolgoznom, hogy jobb legyen a helyzet.

Ahhoz, hogy ez változzon, szükség lesz az alábbiakra:

1. felismerni, hogy nem jó irányba halad az ember

2. elfogadni, hogy nem fogja senki megoldani helyettem

3. kifogások nélkül elkezdeni tanulni…

Én azon dolgozom, hogy a hozzám közel eső pénzügyi témákat a lehető legközérthetőbben hozzam el Neked.

Nem mondom, hogy a pénzügyi tanácsadói piac jól működik… mindenki a jutalékra hajt, de ez csak azért működik, mert sok kétségbeesett ember elhiszi, hogy azért “szegény” mert nincsenek jó befektetései. Akinek napi gondjai vannak, annak első körben azt kell megoldani, és utána lehet másban gondolkodni.

Mindig keresik a rövidebb utat, de hidd el, hogy nincs olyan… vagy én nem találtam meg.

Ha most olvasod ezen sorokat, és kilátástalan helyzetben vagy, akkor az alábbiakat javaslom:

– “állj rá a mérlegre”, azaz írd össze, hogy mennyi a vagyonod és mennyi tartozásod van

– nézd vissza, hogy mennyi pénzt kerestél az elmúlt időszakban, illetve innentől vezesd a bevételeidet

– írd a kiadásaid (ezt is ezerszer írtam, én ezt használom)

– pár hónap múlva csinálj költségvetési tervet, hogy az adott bevétel mellett milyen kiadások lesznek, és tartsd magad hozzá… a felesleges dolgot húzd le róla

– ha kevés a bevétel a tervezett kiadásokhoz, akkor extra bevételre lesz szükség (ehhez lehet, hogy munkahelyet kell váltani, amihez lehet, hogy tanulni kell valamit – nem iskolai rendszerre gondolok -, ami miatt kevesebb szabadidőd lesz)

És jöhetsz azzal, hogy egyszer élünk, meg jár a kényeztetés a nehéz sorsod miatt, ami igaz lehet, de mindennek van következménye, amit Neked kell vállalni.

Ez baromi egyszerűen van leírva, de tényleg ennyire egyszerű… egy nehézség van benne… ezt az egyszerű dolgot napi szinten csinálni…

Egyik kedvenc filmem a Forrest Gump, ami jól illusztrálja az életet, hogy ki lehet sikeres… a filmbeli karakter nem a legélesebb kés volt a fiókban, mégis sokmindent elért, mert az egyszerű dolgokat napi szinten megcsinálta… mindig amit kellett (ha pingpongozni, akkor azt, ha fegyvert összerakni, azt, de kitartó volt a rákhalászatban is).