Hogy áll és mi a jövője a személyi kölcsönöknek?

Valkó András

portfolio-blogger

A lakáshitel kamatokkal ellentétben a szabadfelhasználású hitelek és a személyi kölcsön kamatai nem csökkentek az elmúlt időszakban… jogos lehet a kérdés, hogy miért van ez így?

Az infláció jelentősen csökkent a 2023-as januári csúcs óta, és ezáltal a jegybanki alapkamat is folyamatosan csökkent… gyakran kapom kérdésként, hogy miért ilyen drágák ezek a termékek…

Igazából a válasz erre az, hogy nem ezek a termékek drágák – ezek most nagyjából jól vannak árazva -, hanem a lakáscélú jelzáloghitelek kedvezőek.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért lenne olcsó a lakáshitel 6%-os kamattal, amikor 3 éve 3% alatt voltak ezek a kamatok… hogy lehetséges ez?

A válasz az, hogy a piaci környezethez képest olcsóak ezek a hitelek. Többször írtam róla, hogy a bankok nem a jegybanki alapkamat alapján hiteleznek, hanem a BIRS (bankközi kamatok) alapján határozzák meg a kamatokat.

Jellemzően BIRS +1,5-2% körül szokták adni a lakáshitelt… legalábbis amikor a hitelkamatok 3% körül mozogtak, akkor így volt.

Most viszont a 10 évig fixelt BIRS 6% körül mozog, egy top hitelkamat pedig 5,5% alatt érhető el, így gyakorlatilag a bank relatív veszteség mellett hitelez (tehát nem tényleges vesztesége van, csak ha máshova tenné a pénzt, akkor többet keresne).

A lakásacélú hitelnél kisebb a kockázat, illetve a nem fizetés aránya, mint a szabadfelhasználású hitelek és a személyi kölcsönök esetén, illetve az extra elvárások miatt – illetve az abból származó extra bevétel miatt – tudják olcsóbban adni, mint az utóbbi két terméket.

Ahogy a kamatok szép lassan csordogálnak vissza a normál mederbe, úgy fognak csökkenni a személyi kölcsön kamatok is…

Bevallom őszintén nem vagyok nagy személyi kölcsön rajongó, mivel sokan nem tudják jól felhasználni, és csak a későbbi jólétük aláásása révén tudják törleszteni, amit legtöbbször nem is gondolnak végig…

Ha pedig tuti vállalkozási ötlethez szeretnél ilyen típusú hiteleket felvenni, akkor mindig gondolj arra, hogy ha nem jön össze a vállalkozás, akkor tudod-e fizetni a havi törlesztőt a mostani bevételeidből…

Hitelekkel kapcsolatos további részletekért és díjmentes segítségért töltsd ki ezt az adatlapot, hogy díjmentesen tudjunk segíteni.