Tényleg nem számol a bank a vállalkozói jövedelemmel?

Gyakori kérdés, hogy a bank miért nem számol a vállalkozói jövedelemmel?

A vállalkozóknak – szemben az alkalmazottakkal – nem az elmúlt 3 havi bérét veszik figyelembe, hanem az előző lezárt évet (ez akkor is így van, ha valaki alkalmazott a saját cégében).

Ha a cég év közben indul, akkor egyik bank sem számol a jövedelmével.

Évközi cégindulás esetén a következő évben is csak egy-két bank – speciális feltételek teljesülése esetén – számolnak jövedelmet.

Ahhoz, hogy minden bank sztenderd módon elfogadja a vállalkozói jövedelmet, az kell, hogy legyen egy január 1. és december 31. közötti időszak, amikor működött a cég.

A bankok ennek az előző évnek a bevételeit nézik… tehát ha év közben bért emelsz magadnak, azt a bankok nem fogják elfogadni (csak a következő évben).

Ami rossz hír, ha valaki adózási formát változtat, akkor az olyan, mintha új vállalkozást indított volna. Szerencsére a 2022-es kötelező adózási mód változást – ami a KATA megszüntetésekor járt – a legtöbb bank nagyon rugalmasan kezelte, az miatt senki nem került hátrányos helyzetbe (mármint jövedelem elfogadás szempontjából).

Az osztalék még egy fokkal speciálisabb, mint az egyéb vállalkozói jövedelem.
Egyetlen bank van, aki 1 év osztalékkivételt elfogad, a többi bank csak akkor tud számolni vele, ha az elmúlt 2-3 évben történt osztalék felvétel.

Ha Neked is céges jövedelmed van, és bizonytalan vagy, hogy mennyi hitelt kaphatsz, akkor katt ide, töltsd ki az adatlapot és díjmentesen tudunk segíteni.