Babaváró Hitel: Lejáró Határidők és Kilátások

2019-ben indult el Magyarországon a Babaváró hitelprogram, amely kedvezményes, kamatmentes kölcsönt biztosít az első 5 évben a gyermekvállalás ösztönzése érdekében. A kedvezmény akkor válik véglegessé, ha a hitel felvételétől számított 5 éven belül megszületik a gyermek. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igénylő családok kevesebb, mint negyedénél nem született még gyermek. De az is lehet, hogy bizonyos esetekben csak elmaradt a bejelentés a Bank irányába (a weboldalamon megtalálod ezekhez a szükséges nyomtatványokat).

A kamatmentesség feltételeinek nem teljesítése esetén a családoknak vissza kell fizetniük az állam által nyújtott kamattámogatást egy összegben, ami a 2019-ben igényelt hitel esetén 1,4-2 millió forint között lehet. Ezen felül a hitel kamatozása piaci alapúvá válik, ami a legutóbbi adatok alapján 12,66%-os kamatot jelentene, ezzel a havi törlesztőrészlet 45 834 forintról 96 332 forintra emelkedne.

Az érintett családok számára több megoldás is létezik a megnövekedett terhek kezelésére:

  1. Személyi Kölcsön Kiváltás: A Babaváró hitel kiváltása személyi kölcsönnel magasabb törlesztőrészletet eredményezhet rövidebb futamidő mellett. Például egy 7,5 millió forintos tartozás esetén, 10 éves futamidővel 11%-os kamatozás mellett a havi törlesztőrészlet 103 312 forint lenne.
  2. Jelzáloghitel Kiváltás: Ha a családnak van megfelelő ingatlana, akkor szabad felhasználású jelzáloghitellel is kiválthatja a Babaváró kölcsönt. Itt a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lehet, például egy 7,5 millió forintos, 15 éves futamidejű, 7,99%-os kamatozású jelzáloghitel esetén 71 631 forint lenne a havi törlesztés, azonban a jelzáloghitel felvétele jelentős induló költségekkel járhat.
  3. Méltányossági Kérelem: Azok a családok, akik nem tudják egy összegben visszafizetni a kamattámogatást, kérelmezhetik a fizetési kötelezettség mérséklését vagy elengedését a kormányhivatalnál. Méltányolható körülmények közé tartozik például a megváltozott munkaképesség vagy a meddőség. Lehetőség van továbbá 24 havi részletfizetés igénylésére is.

Ha a méltányossági kérelem nem vezet eredményre, a családok személyi kölcsönt is igényelhetnek az egyösszegű visszafizetési kötelezettség teljesítésére. Egy 2 millió forintos, 10 éves futamidejű, 11%-os kamatozású személyi kölcsön esetén a havi törlesztőrészlet 27 550 forint lenne.

A Babaváró hitel kedvezményeinek elvesztése komoly pénzügyi terhet jelenthet az érintett családok számára, ezért érdemes időben tájékozódni a lehetséges megoldásokról, és kalkulálni a várható költségeket.