Egy kicsit gondolkodtam…

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

A mai nappal emelkedett a jegybanki alapkamat… mit jelent ez a meglévő hitelemmel kapcsolatban (ebben a bejegyzésben nem írok semmi újat, csak azért porolom le a témát, mert sokan kérdezik, sokan félnek, hogy mi lesz)? A januári évi 7,9%-os infláció után, februárban 8,5% inflációt vár az MNB (ugye megjött az adó-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj). Ezért muszáj volt emelni az alapkamaton is – így most 3,4% az új irányadó kamat – bár a hitelek csak közvetve érintettek az alapkamattól (a bankok kamatmeghatározása a BIRS alapján történik – ez gyakorlatilag a bankok egymás közötti hitelezés kamatát hivatott szolgálni).

Mire számíthatunk?

  • meglévő hiteleknél a kamatperiódus végig nem változhat a törlesztő, ha a vállalt feltételt teljesítjük (FONTOS, hogy tudjátok a bankot nem éri veszteség, azért mert most a kamatok emelkednek, hiszen a bank is “kölcsönvett” pénzt hitelezi tovább, ami a bank számára is fix)

  • akinek rövid kamatperiódusú hitele van, vagy a következő 1-2 éven belül lesz kamatforduló – és nem tudják kifizetni a hitelt – érdemes egy hitelkiváltást mérlegelni (van olyan szcenárió, hogy az infláció tartósan velünk marad és akkor a kamatok is emelkedne/magasan maradnak)

  • akik most szeretnék a hitelt felvenni, nekik hétről-hétre magasabb törlesztővel kell számolni, így érdemes lehet előbírálatot kérni, van olyan bank, aki a kamatot is tudja fixálni pár hónapig… (természetesen ebben is tudunk segíteni)

  • akik nem tudják teljesíteni a vállalt kötelezettséget – pl. CSOK esetén – nekik a büntető kamat mértéke függ a jegybanki alapkamattól (BABAVÁRÓ esetén az első 5 évre jutó esetleges büntetést a hitelfelvételkor rögzítésre kerül, majd a következő időszakra lesz befolyással a kamatok változása)

Mi fog történni ezután?

Két forgatókönyv lehetséges:

  1. Elemzők szerint az év végére az infláció visszahúzódik 5% alá, és visszaáll minden a “régi kerékvágásba”

  2. Mivel mindenki számít az inflációra, így elindul egy béremelési hullám, ami miatt hosszabb távon 5-6% körül (felett) ragadhat a pénzromlás éves mértéke…

Te mire számítasz?