CSOK Plusz büntetés

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi büntetésre számíthatunk CSOK Plusz esetén, ha nem tudjuk teljesíteni a vállalt feltételeket.

Abból tudunk kiindulni, hogy most mennyi büntetést kell visszafizetni, az idén elérhető 3%-os kamattámogatott hitel esetén (a kapott kamattámogatást kell visszafizetni + évi max 5% büntető kamatot).

Illetve azt is meg tudjuk nézni, hogy mennyi büntetést kell megfizetni abban az esetben, ha a jövő évi – falusi CSOK mellé elérhető – kamattámogatott hitellel számolunk.

Hoztam egy táblázatot, amelyben bemutatom, hogy az idei konstrukció szerint, mennyi büntetésre lehet számítani, illetve hogy a jövő évi feltételek szerint mire számíthattok.

A táblázatban 1 millió forintra vetítve számoltam ki, hogy mennyi büntetést kell megfizetni, tehát ha 10 millió forint hitelt vesztek fel, akkor 10-el meg kell szorozni, ha 50 milliót, akkor 50-el.

Az éveknél pedig azt kell figyelembe venni, hogy 1 év alatt mennyi kamattámogatást kaptok, a 2. sorban pedig, hogy összesen 2 év alatt mennyi támogatást kaptatok.

(Példa: ha 20 millió forint után kell megfizetni a kamattámogatást, 3 éves időtartamra, a mostani szabályok szerint, akkor a büntetés 282.000,- Ft*20= 5.640.000,- Ft)

Fontos kérdés, hogy ha mondjuk 3 gyermeket vállal valaki, de csak 2 gyermek érkezik, akkor mennyi büntetést kell megfizetni.

A mostani szabályok szerint csak a 2 és 3 gyermekes kamattámogatott hitel utáni különbözetet. Tehát a mostani összegekre lefordítva, a 10 és a 15 millió közötti összegre – azaz 5 millió forint – kamattámogatását kell megfizetni.

Így várhatóan a CSOK Plusznál az 50 és a 30 millió közötti részre, azaz 20 millió forint kamattámogatását kell megfizetnünk.

Persze más a helyzet, ha 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre igényeljük a CSOK Pluszt, mert ebben az esetben, ha nem teljesül a vállalt gyermek, jó eséllyel a teljes 50 millió után meg kell fizetni a kamattámogatást… persze ezzel kapcsolatban várjuk a törvényi részleteket!