#Babaváró #jelzáloghitel #elengedés

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

A gyermek születése életünk egyik legmeghatározóbb időszaka! A boldogság mellett jelentkeznek a kezdeti nehézségek. Ebben az érzelmi hullámvasútban sem áll meg az élet és figyelni kell(ene) a banki határidőkre… már ha élni szeretnék az állami támogatás adta lehetőséggel!

Sajnos egyre többen kerestek meg, hogy a babavárónál nem jelentettétek le a gyermek születését 60 napon belül. Sajnos a bankok nem tudnak rugalmasak lenni, hisz nem saját kontóra dolgoznak, hanem a törvényi rendelkezést kell szem előtt tartaniuk.

A jogszabály pedig egyértelmű, a papírokat – a gyermek születését követő – 60 napon belül, be kell mutatni:

“(4) * A (3) bekezdésben nem említett esetben a gyermekvállalási támogatás iránti kérelem *
a) vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születését,
b) örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását,
c) a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó, a 9. § (2) bekezdés c) pontja szerinti igazolás keltét követő 60 napig nyújtható be.”

Egy dologra viszont nem tér ki a törvény. Az elévülésre.
Ebben az esetben viszont a Ptk. az irányadó, amely szerint 5 év az elévülési idő: “6:22. § [Elévülés]
(1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a követelések öt év alatt évülnek el.”
Szóval, ha kicsúsztok egy dokumentáció leadási határidőből, és a kormányhivatalhoz fordultok méltányossági kérelemért, akkor erre hivatkozzatok bátran (no ne az én FB bejegyzésemre, hanem az Ptk. szerinti elévülési időre)!

Alapvetően azt javaslom, hogy próbáljatok meg figyelni a határidőkre, de ha megtörtént a baj, akkor ne adjátok fel!

Hajrá!

Amennyiben szeretnéd a gyermekedet a legnagyobb – anyagi – biztonságban felnevelni és elindítani az életben, úgy ezen a linken kérhetsz konzultációt.