Alternatív költség az élet minden területén

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Egyre több helyen találkozok – nem csak szakoldalakon – az alternatív költség (opportunity cost) fogalmával… de mit is jelent pontosan.

Például lakásvásárlás esetén nem csak azt kell megvizsgálni, hogy mennyi a törlesztő részlet és az albérlet aránya, hanem azt is meg kell vizsgálni, hogy mennyi hozamot nem kapunk meg a befektetett önerőre. Tehát ha 10 millió önerőt berakunk az ingatlan vételárába, akkor a 10 millió forintra most kapnánk havi 130.000,- Ft kamatot (sima állampapírban). Így lakás vásárlásnál ezt a veszteséget is mérlegelni kell.

Nyilván ezt mérlegelve, kb senkinek nem éri meg lakást venni, de tudjuk, hogy nem marad ilyen örökre a piac. Elég csak 1 évvel korábbra visszanézni, amikor nagyjából 40ezer forintot kaptunk (nem beszélve a jóval kedvezőbb hitelkamatokról).

Természetesen, ha nagyobb időtávot nézünk mondjuk 15év+, akkor – az ingatlan áremelkedése miatt – nem nagyon találunk olyan időszakot, ahol az állampapírba fektetett önerő + albérlet kombóval jobban jöttünk volna ki (kivéve ha tőzsdét is idevesszük, de azt most nem keverném ide).

Tehát rövid távra most nem nagyon éri meg ingatlant venni, aki pedig hosszú távra szeretne elköteleződni, nekik jó hír, hogy van idő kivárni egy jó üzletet (mostanában nem fogjuk azt tapasztalni, hogy az ingatlanok hétről-hétre drágábbak lesznek).

A mostani élethelyzetben – növekvő infláció és sok esetben csökkenő életszínvonallal – érdemes az alternatív költség fogalmát megvizsgálni, a szabadidőnk tekintetében. Nekem vesszőparipám, hogy a fejlődésünk kulcsa, saját kezünkben van. És amikor azt hallom, hogy valaki elégedetlen a munkahelyéve/fizetésével akkor mindig azt kérdezem, hogy mit tanult az elmúlt 1 évben… ritkán szoktam meglepődni a válaszon. Tehát ha azt hiszed, hogy a FB pörgetés és a TV nézés ingyen van, akkor nagyot tévedsz, mert az idő alatt hasznos dolgokat lehetne tanulni, amit később lehet kamatoztatni.

A tanulást első sorban nem iskolai környezetre gondoltam, hanem kézzelfogható, gyakorlatias tudásra…Te mit csinálsz, hogy több legyen a család bevétele?