A megtakarítás titka, hogy… nincs titka! Csak csináld!

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

“Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani” Virág Barnabás Magyar Nemzeti Bank alelnök.

Az emelkedős infláció miatt gyakran hallani az MNB alelnökének a javaslatát, hogy készüljünk fel a nehezebb időszakra.

Elméletben jól hangzik, hogy az emelkedő kiadások mellett takarítsunk meg… ja nem, ez még elméletben is furcsa… akkor hogy csináljuk a gyakorlatban?

A megtakarítás egy gondolkodásmód, egy szokás. Mondhatjuk azt, hogy nem tudok félre tenni havonta több tíz, több százezer forintot. Azt viszont nehéz tudom elhinni, hogy nem tud valaki félretenni havonta (!) 500 forintot.

Mondhatod, hogy havonta 500 forint mire elég? A válasz: anyagi értelembe véve semmire. Egyébként pedig ha a szokást kialakítjuk, megváltozik a pénzügyi életünk.

Ez így elméletben nagyon szép, de gyakorlatban nem fogadják meg a tanácsom. A legszebb benne, hogy 500 forintot olyan emberek becsmérelnek le, aki nem tud 5 ezret sem félretenni.

Elmondom a titkot: ha 500 forintot nem tudsz becsülni, akkor sok jóra nem számíthatsz, már ami az anyagiakat illeti.

Természetesen a cél az, hogy a havi 500 forintot emeljük szép lassacskán. Most még nem kell gondolkodni, hogy lesz ebből havi 50.000,- Ft-os megtakarítás, egyelőre élvezd, hogy olyan dolgot csinálsz, ami előrébb fogja vinni az életed.

Kérlek ne várj csodát 1 év alatt, de hidd el, hogy 10 év alatt teljesen más pénzügyi helyzetbe fogsz kerülni.

Amennyiben már havonta nagyobb összeget tudsz félretenni és szeretnél eligazodni, akkor kérlek jelöld ezen a linken, hogy milyen célra gyűjtenél.

Te mióta takarítasz meg / mikor fogod elkezdeni?