A felelős gondolkodás kap egy olyan pofont, amibe én is beleremegek

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

Hétvégi kis szösszenetek, avagy a kamatemelés és a kamatstop bővítése.

A bankok bankja, vagyis az MNB, a bankoknak adott lehetőséget, hogy rövid távra relatív magas kamatra tudják az MNB-nél lekötni a pénzüket. A rövidtáv 1 nap (ekkor 18% a kamat) és 1 év között (ekkor 16,08%). Erre a 430-as EUR miatt volt szükség. Minél magasabb a kamatszint, annál nehezebb egy deviza csökkenésére játszani. Az EUR megfékezése miatti másik intézkedés, hogy a külföldi energiahordozó vásárláshoz nem a forintot váltják át devizára, hanem a meglévő devizatartalékból finanszírozzák. (ezáltal kevesebb forint eladás lesz, ami megfékezi az árfolyam csökkenését).

A kamatemelés – egyelőre – a hitelezés szempontjából releváns, hosszútávú kamatlábakra nincs hatással. Tehát a 10, és a 20 éves, szintén a bankoknak lehetőséget biztosító kamatláb (azaz BIRS), nem változott (illetve egy minimálisan csökkent is). Ez azt jelenti, hogy ma-holnap nem lesz markáns kamatemelés a hitelpiacon, azonban azt látni kell, hogy ha az MNB intézkedései nem érik el a hatást, akkor előbb-utóbb a hosszabb távú kamatoknak is emelkedni kell.
Így, aki dilemmázik a hitelfelvételen, nem nagyon tudja tovább húzni a döntést. Elérkeztünk, arra a pontra, hogy a nem döntés, is döntés lesz, mert sokan ki fognak “árazódni” a hitelpiacról. Akinek biztos bevétele van és hitelt vesz fel okosan, meggyőződésem, hogy jól fog vele járni, az infláció miatt. A héten még elérhető a CIB banknál, akár 6,39%-os kamat is, 20 év fixre. Amennyiben bizonytalan vagy a bevételeidben, netán a hitelfelvételben, vagy azt gondolod, hogy mindenki loser, akinek hitele van, akkor most se vegyél fel hitelt, így nyugodtan fogsz tudni aludni.

Bár az elmúlt 3 hétben is nagyon sok tippet mondtam, ami nem jött be, tekintettel arra, hogy az állam kiterjeszti a kamatstoppot az 5 éves kamatperiódusú hitelekre is. Én meg korábban hangoztattam, hogy mennyire veszélyes azon 5 éves kamatperiódusú hitel, aminek a kamatfordulója a következő 2 évben lesz.

Ezek után félve írom le, hogy még mindig veszélyes lehet, mivel a kamatstop 2023.06.30-ig él, de erre jöhet a válasz, hogy úgy is meghosszabbítják…. és ez az a pont, ahol a felelős gondolkodás kap egy olyan pofont, amibe én is beleremegek.
Egy szó, mint száz, mi itt vagyunk, segítünk, legyen szó új hitelről, vagy – általam – biztonságosabbnak vélt hitelkiváltásról, ehhez kérlek töltsd ki az előszűrőt.