10% önerő?

Valkó András

portfolio-blogger
Tartalomjegyzék

MNB jelentés szerint az első lakásvásárlásuk előtt álló fiataloknak 20% helyett, jövőre – várhatóan – 10% önerő is elegendő lesz.

Ez még nem a sokak által vár CSOK plusz, de jól mutatja, hogy mi várható jövőre a családtámogatások kapcsán… a fiatalokat, illetve a gyermekvállalás/ további gyermek vállalás előtt álló családokat kívánják támogatni.

Csak emlékeztető, hogy a CSOK plusz kapcsán két dolgot szögeztek le ezidáig

–        vállalt gyermekek kapnak nagyobb hangsúlyt

–        kamattámogatott hitelek jobban előtérbe kerülnek, ami a gyermek érkezésekor átalakul támogatássá

További lazítást is tartalmaz az MNB jelentés, amely szerint a jövedelmi elvárások is lazulhatnak, bizonyos esetekben.

Fontos, hogy ezek még nem jelentek meg jogszabályi formában, de ahogy a fentebb is írtam, szépen kezd kirajzolódni az irány.

Másik érdekes kérdés, hogy amennyiben megjelenik a jogszabály, úgy a bankok mennyire fogják átvenni a gyakorlatban is, hogy például egy 50 milliós ingatlant, meg tudunk venni a korábbi 10 milliós önerő helyett, 5 millió forint induló tőkével.

Ugye azért, mert törvényi lehetőség van, a bankoknak nem kell – és sok esetben most sem mennek el – a határokig.

A magas kamatok ellenére szerencsés helyzet alakult ki – vagyis inkább pont amiatt – hogy a bankok között elképesztő nagy verseny alakult ki a hiteligénylőkért. Ez a verseny most a kamatokban nyilvánul meg, de ha kapnak egy ilyen adut a kezükben, szinte biztos vagyok benne, hogy lesz olyan bank, aki élni fog a 10%-os önerő szabállyal.

Nagy kérdés, hogy ezt a csökkentett önerőt, lehet-e babaváró hitelből teljesíteni (itt vigyázz, jövőre ugyan 11 millió forintot lehet felvenni, de ha a hölgy tag elmúlt 30 éves, akkor csak 12 várandósági hét után lehet csak igényelni… így bizonyos esetekben célszerű még idén felvenni a babaváró hitelt).

Illetve remélem, hogy az átalakuló falusi CSOK és az új támogatási rendszer kompatibilis lesz ezzel az új elgondolással.

Mondjuk ez csak kis hazánkban számít újdonságnak, hogy az első lakásvásárlók kisebb önerővel tudják megvenni első otthonukat. Nyugaton ez bevett, jól működő gyakorlat.

Nyilván ez a rendszer akkor fog tudni jól működni, ha a célközönséget nem arra sarkalja, hogy még nagyobb, még szuperebb ingatlant vegyen elsőre. Fontos lenne, hogy egy jól felépített pénzügyi terv mentén haladnának, ahol az első lépcsőfokra kapnak egy extra segítséget.

Sokan félnek, hogy emiatt az ingatlanárak újra emelkedni fognak. Az én véleményem az, hogy ettől az intézkedéstől nem lesz annyi extra kereslet, hogy attól kelljen tartani, hogy az árak emelkedni fognak. Viszont, ha a hitelkamatok tovább csökkenek, és a vártnál kedvezőbb támogatási csomag érkezik 2024-re, akkor várható, hogy a mostani stagnálás átfordul egy lassú emelkedésbe… lévén kishazánkról van szó, így ennyi idő alatt elég sok minden a feje tetejére állhat még… Te mit gondolsz?

Ha szeretnél mindent megtudni a hitellel történő lakásvásárlás kapcsán, akkor katt erre a linkre és kérd az lakásvásárlási kisokost.