A házassági szerződés titkai

A házassági szerződés olyan, mint a násznép egyik nehezen szocializálódó rokona: Sokan kerülik, de van, aki mégis szereti!

A legfontosabb, amit tudni kell róla: nem csak arra való, hogy megvédd magad egy válás során, hanem arra is, ha például az egyikőtök vállalkozó lesz, és nem szeretnétek, ha a másik bajba kerülne a vállalkozása miatt.

Egy kis tudástár:

A házassági szerződés valójában egy hivatalos papírmunka, amit már az esküvő előtt, de a házasság alatt is megköthettek. És a jó hír? Ti döntitek el, hogy mi legyen benne! 🎩👰

A filmes világból lehet ismertek azok a szerződések, amik mondjuk arról szólnak, hogy “nem hízhatsz meg” – na, ezek nálunk nem divatok. Itthon inkább ingatlanok, autók és hasonlók kerülnek bele. És a legjobb? Bármikor módosíthatjátok!

Amikor az apró betűs rész számít:

Csak akkor számít hivatalosnak a szerződés, ha közjegyző vagy ügyvéd is rábólint. A nagyinak elküldött másolat sajnos nem számít!

Bár az adatok szerint sok házasság végül válással zárul, a szerződés segíthet, hogy ez a folyamat gördülékenyebb legyen. Ha nem szeretnétek, hogy a családi étkészlet felett hosszan tanakodjon egy bíró, egy jó házassági szerződés sok kínos pillanattól megkímélhet benneteket.

Ráadásul, ha az egyikőtöknek vállalkozása van, egy jól megírt szerződéssel kihúzhatjátok a másikat a bajból. Mert ki szeretné, ha egy váratlan vállalkozói malőr miatt a családi kassza is bajba kerülne?

Na és mi van, ha mégsem akarunk szerződést?

Hát, ha nem köttök szerződést, a törvény alapján szinte minden, amit a házasság alatt szerzettök, közösségi vagyon lesz. Ezen a ponton jöhet a “Mi a tiéd, az az enyém, és ami az enyém, az is az enyém” szabály. 😉