Várjak még a jó kamatra?

Valkó András

Valkó András

6️⃣,0️⃣9️⃣%-os kamattal kapcsolatban – amely a piacon elérhető legjobb hitelkamat, 10 éves periódus esetén – két gyakori kérdést kapok:

❓meddig érhető el, ez a kedvező feltétel❓

❓miért gondolom, hogy ez jó, az elmúlt évek tükrében❓

Az első – a könnyebb – ugyanis most jött a hírlevél, hogy június 30-ig fogad be a bank kérelmet, ilyen kamat mellett.

A második kérdés, egy kicsit összetettebb. Ha ránézek az 1 évvel ezelőtti kamatokra, akkor még ez a kedvező kamat is soknak tűnik, nemhogy a piaci átlag, ami nagyjából 7%❗

Viszont a felelősségteljes élet ismérve, hogy nem a múlton rágódunk, hanem megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak most…. A banki kamatokat nagymértékben befolyásolja a 10 éves állampapír hozam, ami már több, mint 8% (tehát, ha a bank az államnak adna kölcsön, akkor 8%-ot keresne, így ez alatt nem éri meg hitelezni…talán ettől még nem mennek csődbe, legalább is reméljük 😅)

Ezek az állampapír hozamok, az infláció miatt is folyamatosan emelkedő pályán vannak. És tudjuk, hogy az infláció mesterségesen alacsonyan tartják, ami nem fenntartható a végtelenségig. Így további pénzromlás esetén, tovább fognak emelkedni ezek a hozamok, így a kamatok is.

Természetesen lesz majd csökkenés is, de kérdés, hogy mikor és milyen kamatszintről kezdenek a kamatok csökkenni.

Ha 5 éves kamatperiódusú, vagy éven belül változó a hiteled, akkor élethelyzettől függően, kötelező kiváltani (igaz utóbbi esetben meg lett hosszabbítva a kamatstop, amiről jövök egy hosszabb írással, de még emésztenem kell, hogy szalonképes legyek 😇).

Amennyiben – alapos megfontolás után – hitelfelvételt tervezel, ezt jó szívvel ajánlom.

(tehát csak azért, mert jó a kamat, nem javaslom a hitelfelvételt❗)

További részletekért és díjmentes segítségért, kérlek töltsd ki a lenti előszűrőt, vagy írj egy e-mailt az andras@hitelesandras.hu-ra.