You are currently viewing A közjegyzői díjak csökkentéséről szóló 2020. december 31-i kormányrendelet

A közjegyzői díjak csökkentéséről szóló 2020. december 31-i kormányrendelet

#Közjegyzői#Okirat#Díj#Csökkentés#Kamattámogatott#Hitel

Honatyáink az év utolsó napján sem tétlenkedtek, így 
a december 31-i Magyar Közlöny tartalmazza a közjegyzői díjak csökkentésével kapcsolatos kormányrendeletet❗️

 

Mely hitelekre szól❓

a) CSOK hitel, új lakás vásárlás (16/2016-os korm. rendelet)
b) CSOK hitel, használt lakás vásárlás, bővítés (17/2016-os korm. rendelet)
c) “régi” kamattámogatott hitel (otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet, 341/2011)
d) a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló kormányrendelet (134/2019)
e) a felújítási támogatáshoz kapcsolódó kamattámogatott hitel (518/2020)szerinti kamattámogatással érintett kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalására.

(Az egyoldalú nyilatkozat, amikor csak az adósok – a bank képviselői nélkül – mennek a közjegyzőhöz. Az esetek túlnyomó részében ezt kérik a bankok.)
Most a veszélyhelyzet alatt a bankok kizárólag egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kérhetnek a 732/2020-as korm. rendelet alapján ⤵️
Az állami kamattámogatással érintett lakáscélú fogyasztói hitel-, illetve kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés alapján a közjegyzői okirat elkészítésére kizárólag egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat formájában kerülhet sor.)

Amennyiben piaci kamatozású jelzáloghitelt igénylünk, úgy marad a korábbi díjszabás (ez függ a hitelösszegtől, az oldalszámtól és a példányszámtól).

Mennyit kell majd fizetni a közjegyzőnél❓

A közjegyzői okirat elkészítéséért fizetendő munkadíj, költségátalány és készkiadás – ideértve az okiratról készített és az okiratkészítés során kiállítani kért elektronikus hiteles kiadmány díját is – összesen:
a) 3 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 10 000 Ft,
b) 3 000 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 14 000 Ft,
c) 5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 16 500 Ft,
d) 10 000 000 Ft feletti, de 15 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 19 500 Ft.

Mivel évek óta majdnem minden banknál van közjegyzői díjvisszatérítés – melynek összege jellemzően max. 40-60.000,- Ft között mozog – így gyakorlatilag díjmentes lesz a közjegyzői okirat készítése (persze csak akkor, ha a bankok nem változtatnak a jól bevált gyakorlatukon).

Mikortól él a kedvezmény❓
2021. január 1-től.

Mikor nem él a kedvezményes közjegyzői díj❓

Ha a hitelező vagy az adós kérelmére
a) a közjegyző hivatali helyiségén kívül, vagy
b) 18 óra és reggel 8 óra között, munkaszüneti napon vagy az általános munkarend szerinti heti pihenőnapon kerül sor.

További kritériumok:
a) a hitelintézet az okirat 1. melléklet szerint előkészített írásbeli tervezetét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsássa, (tehát van egy sablon, amit a banknak ki kell tölteni és megküldeni a közjegyzőnek)
b) a közjegyző a tervezetet tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel, valamint
c) a közjegyzői okirat magyar nyelven készüljön.

Akik piaci hitelt vesznek fel, sem kell aggódni, egyrészt jeleztem, hogy a bankok jelentős pénzvisszatérítést biztosítanak a közjegyzői díj után. Továbbá a közjegyzői díjszámítást szabályozó – korábbi rendelkezés szerint – az alábbi lehetőséget biztosítja⤵️

A pénzügyi intézmény hitelező és a fogyasztó közötti, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény szerinti lakáscélú jelzálog-hitelszerződés alapján tett – a 37. § hatálya alá nem tartozó – egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalásáért a 10. § szerinti munkadíj 30%-át kell felszámítani.

Melynek feltétele,

a) a fél az okirat írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét (a továbbiakban e §-ban: tervezet) elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsássa,

b) a közjegyző a tervezetet tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel, valamint

c) a közjegyzői okirat magyar nyelven készüljön.

Ezt a gyakorlatot egyre több bank alkalmazta 2020-ban, és mivel a kamattámogatott hitelekhez kapcsolódó okiratot a bank fogja elkészíteni, így várható, hogy 2021-ben még több hitelező át fog állni a piaci hitelek esetén is a közjegyzői okirat elkészítésére, mellyel tovább lehet csökkenteni a hitelfelvételi költségeket.

Vélemény, hozzászólás?