📢Jelzáloghitel elengedés, 60 napon belül kell beadni a kérelmet – fontos információk a Magyar Közlönyből…

A hétvégén jeleztem, hogy a jelzáloghitel elengedés szabályaiban is történ változás.

Két könnyítés és egy szigoriítás történt a hitelelengedés kapcsán.

Mivel egyelőre sehol nem olvastam a szigorítással kapcsolatos leírást, így azzal kezdem.

A 2020.06.30 után született gyermekek esetén 60 napon belül kell beadni a kérelmet a hitelelengedéssel kapcsolatban.

Annyi plusz kitétel van, hogy ha “az igénylő önhibáján kívűli okból törétnő elmulasztása esetén, igazolási kérelem előterjesztésének van helye. Az ok megszűnésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb a szülés követő 120 napon belül lehet beadni a kérelmet.”

Ez az alábbi esetekben lehet fontos:
▶️ Építkezés esetén, csak az épület feltűntetés után tudjuk beadni a kérelmet, így hiába írjuk alá a hitelszerződést a gyermek születése előtt, az építkezés még eltarthat akár 1-2 évig is, így lecsúszunk az elengedésről.
▶️ Hasonló a helyzet új ingatlan vásárlásakor is, lehet, hogy a hitelszerződés aláírásra kerül a gyermek születése előtt, de a folyósítás és így a tulajdonjog bejegyzés (ez is a kérelem beadásának egyik feltétele) csak akkor lesz meg, ha elkészült az ingatlan.
▶️ A 60 napos határidő esetén, egy használt lakás vásárlásánál is elhúzodhat a kiutalás és ezáltal a tulajdonjog bejegyzés is.
Mivel ez egy új törvény egyelőre még nem tudjuk, hogy mit jelent az “igénylő önhibáján kívűli ok”.

És a két könnyítés. 🙂 

1️⃣ Nem kell mind a két félnek tulajdonosnak lenni a fedezeti ingatlanban. A korábbi szabályozás nem volt teljesen egyértelmű, így korábban volt akinek sikerült úgy az elengedés, hogy csak az egyik fél volt 1/1-ben a tulajdonos, de sok esetben ez gond volt…
Ebben az esetben egy ajándékozási szerződéssel lehetett orvosolni a helyzetet. Június 13 utántól már erre nem lesz szükség, ugyanis akkortól lép hatályba ez a szabályozás.
Fontos, hogy a folyamatban lévő kérelmekre is érvényesíteni kell majd a jogszabály módosítást.

2️⃣ Az eddigi szabályozáshoz képest – mely szereint harmadik fél nem szereplehet a hitelben – valamelyest könnyítettek. Június 13-tól lesz egy kivétel az alábbi esetben:
“Az igénylőn kívűl más adós – az igénylő volt házastársa vagy volt élettársa ide nem értve, ha az a támogatási kérelemben figyelembe vett, valamely gyermek vér szerinti vagy örökbefogadó szülője – a jelzáloghitelben nem szerepelhet”Volt házastárs, élettárs lehet benne a hitelben, ha van olyan közös gyerekük, aki benne van a hitelelengedés kedvezényezett gyermekei között.
Példa: anyuka és apuka elválnak. Van két közös gyerekük, akik anyukával maradnak. Anyukának van egy új párja, és jön a 3. baba.
Ebben az esetben nem baj, ha régi apuka benne van a hitelbe, mert anyuka a közös gyermekükre való tekintettel is kéri a hitelelengedést.

Kérés, kérdés esetén keressetek bizalommal!

Legyen szép délutánotok! ☀️
Hiteles András

Vélemény, hozzászólás?